Дисципліна: Інфектологія
Група 3Б л/с
Дата 28.10.2020
Практичне заняття
Тема: харчові токсико-інфекції. Сальмонельоз
План заняття
1. Вирішити клінічні задачі
2. Дати відповіді на запитання
3. Відпрацювати практичні навички
Задача №1
До інфекційного відділення лікарні
потрапило 17 пацієнтів зі скаргами на нудоту, блювання їжею, біль у животі,
пронос 7-9 разів на добу, слабкість, озноб.
Всі вони були на Дні Народження у кафе,
їжу вживали салати з майонезом. тістечка, алкоголь.
Об`єктивно: температура 37,7-37,9 С,
шкіра бліда, гаряча на дотик, болючість в епігастральній ділянці та
околопупковій ділянці живота, випорожнення рідкі.
1. Встановіть попередній діагноз
2. Зберіть епідеміологічний анамнез
3. Надайте першу медичну допомогу
4. Які додаткові обстеження
необхідні
5. Підготувати пацієнта для взяття крові з вени на серологічне дослідження
6. Лікування та догляд за пацієнтами
7. Надайте рекомендації щодо дієтичного харчування
Задача №2
До фельдшера ФАПУ звернувся пацієнт К., 35 років зі скаргами на блювання, пронос 11 разів на добу, підвищення
температури до 39,3 С, слабкість, озноб, втрату апетиту. При об’єктивному
обстеженні шкіра бліда, вкрита липким холодним потом, на щоках рум’янець.
Дихання в легенях везикулярне, ослаблене. ЧД 20 за одну хвилину.Тони серця
приглушені. Пульс 106 ударів за хвилину.
При зборі епідеміологічного аналізу,
фельдшер з’ясував що пацієнт вживав в їжу сметану та некип’ячене молоко,які
купив на ринку, які зберігав у кімнаті, а не в холодильнику.
Об`єктивно: живіт напружений та
болючий в околопупковій ділянці. Випорожнення зеленкуватого кольору, піністі,
смердючі.
1. Встановіть попередній діагноз
2.
Зберіть епідеміологічний анамнез
3. Яка етіологія цього захворювання та
шляхи передачі інфекції?
4. Які додаткові обстеження необхідні
для підтвердження діагнозу
5. Заповніть лист екстреного повідомлення
в СЕС
6. Виміряйте температуру тіла та
запишіть її графічно в температурному листі
7. Призначте лікування, догляд за
пацієнтом
8. Профілактика захворювання
Коментарі
Дописати коментар